1. De kjemiske stoffene i solkrem er skadelig for kroppen.
2. Jeg er naturlig brun og trenger ikke høy solfaktor.
3. Jeg trenger D-vitaminene etter en lang vinter
Jeg ser også at folk gjerne ikke skjønner hva faktor 5 - 10 - 20 etc betyr.
For å få en oppklaring her har jeg tatt meg en tur inn på lommelegen.no http://www.lommelegen.no/php/print.php?id=787759 og lest hva de skriver om soling og solbeskyttelse, og forskning.no sin side http://www.forskning.no/artikler/2009/juli/225117.
Dette skriver lommelegen.no:
Solfaktoren angir hvor mange ganger lenger en kan utsette seg for sollys hvis en bruker preparatet i forhold til å ikke bruke det. En solfaktor på for eksempel 5 betyr at en kan være i sola fem ganger lenger enn uten solkrem og oppnå samme solingseffekt.
Det har vært spekulasjoner om helkroppssmøring kan medføre skadelig opptak (gjennom huden) av sinkoksid eller titaniumoksid, men dette er ikke tilfelle. Absorpsjonen av produktenes bestanddeler er begrenset og ufarlig. Solkremer som inneholder uorganiske filtre er generelt anbefalt brukt på små barn, da det sjelden forårsaker fotoallergiske eller fototoksiske reaksjoner i huden.
Hva er det optimale solbeskyttelsespreparatet?
Produktet skal ha høy SPF (minst SPF 15), beskytte mot UVA og UVB og ikke forårsake allergiske reaksjoner eller irritasjon. Preparatet bør være vannfast, fotostabilt og kosmetisk akseptabelt.
Det finnes ulike typer solbeskyttende produkter på markedet. Solbeskyttende gel gir ofte en kjølende bieffekt og er fin å bruke for de med fet hudtype. Det er viktig å være klar over at en gel kan virke irriterende på sensitiv hud. Lotions/kremer er mest brukt og ofte rimeligst.
Sololje er et annet alternativ og er lettere å påføre. Ulempen er at disse kan være klissete og vanskelig å påføre i tilstrekkelig mengde. I tillegg er de ofte dyre. Solspray er et godt alternativ til hårete hud, men kan være vanskelig å påføre i stor nok mengde. Sticks er svært nyttig på lepper, ører, øyelokk og kinn, særlig hos barn. Sticks er oftest ”water resistant”, men ofte nokså dyre og ikke egnet for helkroppssmøring.
Hvorfor bruke solkrem?
Solbeskyttelse forhindrer solbrenthet og skader på hudcellenes arvemateriale (DNA), og det utsetter aldring av huden. Forskning har vist at samvittighetsfull solbeskyttelse reduserer forekomst av hudkreft og andre hudproblemer.
Hva er riktig mengde solkrem?
En håndfull krem (rundt 30 gram) per helkroppssmøring anbefales. SPF 15 gir 93 prosent filtrasjon av UVB, og SPF 30 gir 97 prosent filtrasjon av UVB. Det finnes per i dag ikke tilsvarende klare retningslinjer for filtrering av UVA.
Hvorfor solvett?
Norge er på verdenstoppen når det gjelder forekomst av hudkreft i forhold til antall innbyggere. Medvirkende årsaker til dette er høy andel av nordmenn med lys hudtype og ufornuftige solingsvaner. Hudkreft kan forebygges ved å bruke solbeskyttende produkter og innføre gode rutiner ved soling. Kreftforeningen anbefaler følgende solvettregler:
1. Ta pauser fra solen – spesielt mellom klokka 12 og 15
2. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse
3. Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud
4. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft
Men, så har vi en beskjed fra forskning.no. Her får vi beskjed fra en dansk forsker at det kan være nødvendig, om du sjeldent spiser fisk, kjøtt, egg og melkeprodukter å få inn noe tid med ubeskyttet soling for å få opp D-vitamin forekomsten i huden. Merk, det er da snakk om at om du fra før har ett dårlig kosthold hvor du ikke får i deg fisk, kjøtt, egg mv og at du da lider av D-vitaminmangel, at det kan være fordelaktig med NOE ubeskyttet soling. Merk også at du uansett får denne "ubeskyttede solingen" i ansiktet ditt hver dag ved at du ikke bruker ansiktskrem med solfaktor. Du får den også i løpet av lunsjen når du sitter ute i t-trøye og shorts og koser deg, når du tar en tur etter jobben etc. Det er MANGE tilfeller i løpet av en sommer hvor vi ikke har med oss solkrem som vi da er ubeskyttet. Så ikke bruk dette argumentet når du vet at du har en stor dag med masse sol foran deg. Det er ikke DA du skal droppe solfaktoren for å få opp D-vitamin forekomsten.
Husk uansett disse rådene, og det vil gå deg vel i mitt rike ;) (http://www.lommelegen.no/322189/soling-og-solskader-ii):
No comments:
Post a Comment